Kastélyok

Kastélyok

Olyan kastélyokat mutatunk be megyénkből, amelyek jelenlegi állapotukban is felidézik a magyar arisztokrácia fénykorát.
A Csetényben található Holitscher-kastély elődjét, egy barokk kúriát, az 1700-as évek első felében az Esterházy család építtette. Külseje az 1922-es átalakításnak köszönhető. Az épület ma a falu művelődési háza. Közvetlen szomszédságában neogótikus kápolna áll, körülötte nagy kiterjedésű, védett park található. Védett park közepén áll Lovászpatonán, az 1794-1808 között, későbarokk stílusban épült Somogyi-kastély, amelyet 1850 táján építettek át. Ma általános iskola. Az épület fő homlokzata előtti parkrészlet, nyírott, szabályos nyomvonalat követő bukszus bokraival a franciakertekre emlékeztet. Az épület főbejáratának ívét fonatos, levéldíszes faragvány hangsúlyozza.
Bakonyoszlopon, a község főutcája mentén, szép park vén fái között búvik meg a 18. században épült, barokk stílusú Esterházy-kastély, amely ma iskola, illetve gyermekotthon. Az egyemeletes épület falán, a főbejárat mellett fehérmárvány táblán emlékezett meg az utókor Esterházy Lászlóról. A kastély mai képe a 19. század végén alakult ki.
Egyemeletes, szép neobarokk építmény a Magyargencsen található Széll-kastély, amelyben általános iskola működik.
Klasszicista stílusban építtette a szép park közepén elhelyezkedő kastélyát, 1820 táján a Nádasdy család Dákán. Az épület később - 1858-ban - Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök özvegyének tulajdona lett. Az építmény jelenleg szociális otthon, parkja engedéllyel látogatható. Az egyemeletes, timpanonos homlokzatú épület falán márványtábla emlékeztet a tragikus sorsú államférfira és jótékonyságáról híres leányára.
Pápakovácsi főutcájának meghatározó építménye a 18. században épített barokk Somogyi-kastély, amelyet 1816-ban klasszicista stílusban építettek át. Ma általános iskola. A kétemeletes, zömök építmény utcai homlokzatának közepét címerpajzsos timpanon zárja. A nyugalmat, erőt sugárzó épület faragott kő ablakkeretei máltai kereszt díszítésűek
1839-ben, klasszicista stílusban épült Dobán az Erdődy-kastély, amely napjainkban szanatórium. Építéséhez Somlóvár köveit is felhasználták. Az egyemeletes, timpanonos homlokzatú, dór, ion oszlopfős épület nagy kiterjedésű arborétum közepén található, engedéllyel látogatható.
Sümeg közelében Nyírlakpusztán, védett park ölelésében, található a 17-18. században épített barokk Tarányi-kastély, amelyet a 19. század második felében romantikus stílusban átalakítottak, illetve kibővítettek. Ebben az időben készült a háromemeletes lakótorony, ekkor kerültek az épületre a geometrikus díszítő elemek is. Jelenleg szociális otthon. Parkjában, 1807-ben készült Madonna-szobor csodálható meg, északi kapujának oszlopait fekvő oroszlánok díszítik.
Lesencetomajon a falu közepén található Nedeczky-kastély 1752-ben épült barokk stílusban, 1852-ben bővítették ki. Ma szociális otthon, amelynek parkjában két védett mamutfenyő áll. A szárnyakon földszintes, középső részén egyemeletes épület szép ívű kapuja felett az építtető Nedeczky Károly és felesége, Lengyel Krisztina neve, valamint az építés dátuma olvasható. A kastélyt kívülről, a falu főteréről csodálhatjuk meg.
Szigliget szívében, a polgármesteri hivatallal szemben áll a 19. század elején épített, klasszicista Esterházy-kastély. A mintegy 15 hektáros, védett parkkal övezett épület e században többször esett át bővítésen, átalakításon. Ma alkotóház. A parkban több mint 500 féle fa és cserje található, a fenyőfélék száma meghaladja a 120-at. Engedéllyel látogatható. Az átépítések során tiszteletben tartották az eredeti jelleget, amelyre a timpanonos homlokzatok és a dór oszlopfős középső rész utalnak. Ma polgármesteri hivatal Szentkirályszabadján a 17-18. század fordulóján épült, barokk Talián-Horváth-kastély. A földszintes, manzárdtetős épület a középkori elemeket is őrző templom közelében áll.
A váraknál már említett Devecserben a későközépkori erődítmény többszöri átépítés, bővítés során vált a ma is látható várkastéllyá. A mohácsi vész utáni reneszánsz átépítésre faragással díszített kandallók, boltozati vállkövek, ajtókeretek utalnak. Híres emléke ennek a felújításnak a reneszánszkút, amelynek hiteles másolata csodálható meg a várudvaron. Eredetijét Budapesten a Szépművészeti Múzeumban őrzik.
Az épületegyüttes a 18. század vége felé barokk stílusban épült át, majd a múlt század végén eklektikus stílusban, neogótikus és neobarokk elemekkel gazdagítva alakították át. A várkastély főépületében ma a városi könyvtár működik. A Zichy család kastélya Nagyvázsonyban 1762-ben, barokk stílusban épült. 1815-ben klasszicista stílusban részben átalakították, ekkor készült el a timpanonos, oszlopos főbejárat is. A védett parkkal övezett épület, amely a Veszprémet Tapolcával összekötő út mentén áll, ma szálloda, és egyúttal a Balaton-felvidéki lovasturizmus egyik kedvelt bázisa.
A Várpalota szívében található Thury-vár történetét a korábbiakban már ismertettük. Az ettől nyugatra fekvő dombon található a Zichy család másik kastélya, amelyet a vár átépítése táján, 1725-ben, barokk stílusban építettek. Az Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban átalakított épület kívülről tekinthető meg. Pápa erődítményét, amelyet a várak között már bemutattunk, az Esterházy család, Fellner Jakab és Grossmann József közreműködésével, 1783-84 között későbarokk kastéllyá építtette át. Az U alakú, több mint 80 szobás épület nyitott felével, díszudvarával fordul a város központi tere felé.
Tágas lépcsőházának korlátja, egyes termek stukkós mennyezete barokk hangulatot áraszt. Díszterme, a Nádor-terem nívós hangversenyeknek ad otthont. Ma az épületben könyvtár, múzeum, művelődési ház, zeneiskola található. Az épületegyüttes helyreállítása napjainkban is folyik, az egykori kápolna korhű renoválását Europa Nostra-díjjal ismerték el.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player